Thursday 22 March 2012

Popia goreng simple

Kelmarin aku ke Laguna, salah satu asian market yang agak glemer di Melbourne ni. Kebanyakan yang diperlukan pasti ada kat Laguna. Lokasi dia agak tersorok. Tapi, sangat ramai orang. Kalau kebetulan berada di area berdekatan, aku dan En.Hubby mesti pergi sebab senang nak cari bahan nak masak. Kalau bahan mentah macam halia, lengkuas, serai, kicap kipas udang, budu dan segala jenis yang sewaktu dengannya, memang ada kat sini. Satu lagi choice untuk aku soping barang-barang macam ni kat St Alban. St Alban ni area suburb dan kene naik train untuk ke sana. Kalau pergi waktu hujung minggu tambang hanya 3 dollar. Tapi kalau bukan hujung minggu, dalam 11 dollar. Jenuh jugak la kalau nak pegi.


Anyway, dah beli kulit popia. Hari ni terus dengan rajinnya nk buat popia untuk minum petang. Bila bukak egi ais, baru perasan tkde sayur. Kwang kwang. Ada carrot secoet, kobis secoet ( lebihan buat coleslaw ) dan ada brokoli. Aku belasah je. 


Inilah rupanya popia yang siap di goreng.. yumm!

Resepi Popia Goreng Simple ( 10 gulung popia, seperti dalam gambar di atas )

Sedikit kobis ( di hiris )
Sedikit lobak merah ( dipotonng memanjang )
Sediki brokoli ( dihiris )
Sedikit ayam ( potong dadu kecik2 )
2 ulas bawang putih
1 biji telur
Sedikit stok ayam ( tak letak pun takpe )
Garam dan lada hitam sebagai perasa
Kulit popia 
Sedikit air untuk lekatkan popia
Minyak untuk menggoreng

*Sayuran optional (aku tk letak sebab ni je sayur yg ada kat rumah )
 Sekuang cina, timun dan taugeh

*Daging optional 
nugget, hot dog, semua jenis bahan mentah sejuk beku tu bole letak ( yang ni chef wan ajar dalam rancangan masakan )

Cara- cara

Potong dan hiris semua bahan

1. Tumis bawang putih bersama sedikit minyak. Goreng sampai sedikit kuning dan naik bau
2. Masukkan ayam dan goreng sampai separuh masak.
3. Masukkan stok ayam, kalau takde masuk air je takpe
4. Bila dah menggelegak dan ayam dah masak, masukkan semua sayur
5. Kacau dan jangan biarkan air kering 
6. Masukkan telur, kacau dan kemudian masukkan garam dan lada hitam

Ini rupa inti popia yang sudah di masak. Biar basah sikit. Jangan kering sangat

7. Bila inti dah siap, gulungkan dalam kulit popia
8. Tutupkan popia dengan kain lembab supaya tak kering dan patah
9. Lekatkan kulit popia dengan air

Ok, dah siap untuk di goreng. Yeay!

No comments:

Post a Comment